Henny Weima tekenend in Noord-Holland

Henny Weima: beeldend kunstenaar, pedagoog, ontwikkelingswerkster

Bij Henny gaat het altijd om 'landschappen'. In de jaren '70 schrijft zij aan het einde van haar studie een dikke pil. Zij wandelt daarin met allerlei filosofen en schrijvers door hun en haar landschappen en stippelt routes uit. Ze gebruikt schilderachtige taal om alle begrippen duidelijk te maken. Naast dit geschreven landschap, vertelt zij in die periode haar verhaal ook met waterverf. Deze geschilderde landschappen zitten vol symboliek en zijn bevolkt door familieleden, vrienden en vriendinnen. Uiteindelijk komt in haar leven het concrete landschap en de echte wandeling in zicht. Haar atelier wordt een veld of een rietsudde, een bospad of berghelling. Ze beleeft het landschap dicht bij huis en in verre streken, met haar tekenblok onder haar arm, het liefst vergezeld door een viervoeter.

Het tekenen is voor Henny nooit doel op zich, maar altijd onderdeel van een groter geheel. Het landschap, de natuur, haar geliefde dieren, het tekenen en schrijven gaven (en geven haar nog steeds) veel troost. Het gemis, de grote 'breuken' worden er door verzacht, het zijn allemaal middelen om te overleven.

Een belangrijke periode voor haar Henny is de 16 jaar dat zij in Zaïre (= het huidige Congo) woonde en werkte. Daarom is er op deze site een onlosmakelijke link met de website collectioncongo- art. Deze site gaat helemaal over het werk en leven van de zondagsschilders op de Plateau de Bateke en kunstenaars uit Kinshasa.