11     Australië

in kaart brengen


Deze Australische tekeningen verdienen, in vergelijking met alle andere tekeningen, die op de tentoonstelling te zien zijn het meest de naam van ‘reisschetsen’, want ze zijn letterlijk onderweg getekend.


Ik trek met mijn reisgenoot langs de kust van Melbourne naar Adelaide. We stoppen bij verschillende baaien, dan haal ik steeds een schetsblokje met gekleurde bladen te voorschijn, nestel me in het warme zand en leg zo’n stukje kust vast. Het zijn rotsachtige stranden of zandstranden, verschillend van kleur: vulkanisch grijs, wit of oker. Meestal geheel verlaten, soms met een enkel mens hier en daar, één keer een paar auto’s op het strand. Door het tekenen van deze baaien breng ik de reis in kaart en geef ik structuur aan het geheel van mijn belevenissen.


Na Adelaide mondt de reis uit in de ’Flinders Ranges’, echte Australische outback, een onbeschrijfelijk oud en uitgedroogd landschap, roze en geelkleurige bergkammen met spelonken en grotten, in een ver verleden door Aboriginals van mysterieuze tekens voorzien. Overal stoffige eucalyptussen, waaronder kangoeroes (wat een heerlijke beesten!) hun middagdutje doen. En dat alles bij een temperatuur van ongeveer 46 graden, wat aanvoelt alsof mijn huid zich schroeit aan de lucht. Dit getourmenteerde landschap laat een grote indruk op me achter en omdat het er dit keer niet van komt om het te tekenen neem ik me voor om daar nog eens terug te keren.

Klik hier op de bijpassende fotocollage


 


 


 


 
Einde van de reis


Aan de kust van Australië is een einde aan deze reis gekomen en daarmee ook aan deze tentoonstelling .Voor een poosje liep u, als (website)bezoeker, met Henny Weima op en volgde haar spoor van belevenissen, die zij bundelde in tekeningen en tekst om ze niet verloren te laten gaan. Wie weet waarheen een volgende wandeling haar zal leiden. Zonder twijfel zullen echter nieuwe landschappen, in welke vorm dan ook, opdoemen.